+421 2 54 64 78 52

19. jún – Svetový deň hodiniek

Niekto si bez nich nevie predstaviť doslova ani minútu, iný ich v ére smartfónov považuje za zbytočnosť. Hodinky však prežili dodnes a patria k najobľúbenejším doplnkom všade na svete. O tom, že ide o skutočne výnimočný vynález svedčí aj fakt, že 19. jún je vyhlásený za ich deň.

Hodinky sú na svete už dlhé desaťročia. Je zaujímavé, že napriek tomu sa ich vývoj nezastavil a každý rok prichádzajú ich výrobcovia s inováciami v dizajne, funkciách, presnosti či odolnosti. Dávno už nie sú iba obyčajnými meračmi času. Ich potenciál je oveľa väčší. Rovnako to platí aj ambíciách. Pozrite sa s nami do histórie, v ktorej hrajú hodinky hlavnú úlohu.

Úspech preverený časom

Snahy vedieť merať čas sa síce objavovali už v najstarších civilizáciách, avšak k elegantným náramkovým hodinkám viedla ešte veľmi dlhá cesta. Dodnes sa vedú spory, kto sa o ich vznik pričinil najväčším dielom. S istotou však môžeme povedať, že k zrýchleniu došlo počas prvej svetovej vojny.

Počas bojov bola presnosť a synchrónnosť doslova životne dôležitá. Dovtedy používané vreckové hodinky boli nepraktické, ich používanie bolo zdĺhavé a riskantné. Preto sa začalo pracovať na vylepšeniach, ktoré by mohli proces merania času uľahčiť. Výsledkom boli hodinky s koženým náramkom priviazané na zápästí. Hovorilo sa im „pilotky“.

Legendárne značky a modely

Súčasne sa začali vyvíjať aj hodinky so stopkami, tzv. chronografom. Medzi priekopníkov patrila značka Breitling. Tá sa dodnes hrdí históriou a kvalitou svojich chronografov. A je naozaj čím – už v roku 1915 predstavila prvé hodinky s chronografom s nezávislým tlačidlom.

S pribúdajúcimi vylepšeniami začal narastať aj počet výrobcov a značiek. Samozrejme, i vzájomná konkurencia. Iba pár z nich sa však radí medzi skutočné legendy.

Hodinky Omega Speedmaster patria bezpochyby k tým najväčším. V 60.rokoch sa dostali až na Mesiac a astronautov na ich odvážnych letoch sprevádzajú dodnes.

Do opačného extrému sa pustila značka Rolex. Pochváliť sa môže prvenstvom vo výrobe vodotesných hodiniek. Do siene slávy sa však nezmazateľne zapísala modelom Submariner. Ten sa ponoril do najhlbšieho miesta na Zemi – Mariánskej priekopy, ktorá má hĺbku až neuveriteľných 11 000 metrov. A áno, aj po tomto „teste“ fungovali bezchybne.

Prezradia viac, ako len čas

Aj keď ich primárna funkcia zostáva nemenná, popularite sa tešia nielen pre svoju praktickosť. Patria k luxusným predmetom dopĺňajúcim našu osobnosť pri akejkoľvek príležitosti.

Hodinky sú stálicou v rebríčku obľúbených darčekov. Veď prvé hodinky zvyčajne dostávame už ako deti. Nezaobíde sa bez nich takmer žiadna oslava maturít, promócií či výročí svadby. Luxusnejšie kúsky sa dokonca zvyknú dediť z generácie na generáciu.

V klenotníctve Sheron na vás čakajú exkluzívne značky a modely. Okrem legendy Rolex u nás nájdete široký výber z modelov Tudor, Breitling, Omega, Ulysse Nardin a Chopard.