+421 2 54 64 78 52 English

Klenot moderného námorníka

Skĺbiť vášeň pre rozkolísané dosky na morskej hladine s eleganciou, vintage prvky s moderným dizajnom a históriu s inováciami do jednej originálnej línie – aj to sú jedinečné výsady a schopnosti švajčiarskeho výrobcu hodiniek Ulysse Nardin. Využil ich aj pri tvorbe kolekcie Marine Torpilleur.

Je to už pomerne dávno, čo sa výklady predajní najvýznamnejšieho predstaviteľa haute horlogerie zahmlievali pred užasnutými tvárami obdivovateľov línie Marine Chronometer, vlajkovej kolekcie tejto spoločnosti. Priekopník inovácií na trh pred časom priniesol o niečo prepracovanejšiu, a podľa svojich vlastných slov i modernejšiu, kolekciu a obohatil ju novými prvkami, ktoré nenechajú žiadneho milovníka námorníckeho luxusu chladným – i keby náhodou práve nemal namierené vybrať sa na šíre more.

Čas cez palubu

Práve tak pevne a precízne ako námornícky uzol, je previazaná história a identita tejto značky s výrobou morských chronometrov. Pozrime sa však na jedno z najvýznamnejších mien tejto oblasti trochu bližšie. Prvé ambície preraziť sa datujú už od 2. Polovice 18. storočia, kedy bol vývoj metódy určovania zemepisnej dĺžky jedným z hlavných vedeckých snáh, a práve presné meranie času malo priniesť v navigácii veľký pokrok. Morský chronometer sa už vtedy stal jedným z najzákladnejších zo všetkých prístrojov prítomných na palube. Najmä na margo uspokojenia tejto snahy si v meste Le Locle, v pohorí Jura, Ulysse Nardin neskôr získal povesť výroby naozaj výnimočných palubných chronometrov. Len veľmi málo výrobcov hodiniek preukázalo také dôkladné zvládnutie morského chronometra – a chronometrie všeobecne. A tak sa zapísala do dejín značka, ktorá vo svojej kategórii a profesionalite dodnes nemá konkurenciu. Od svojho vzniku v roku 1846 sa spoločnosť venovala výrobe precíznych námorných chronometrov, ktoré odoberalo viac ako 50 námorných síl na piatich kontinentoch. Ako poctu originálu značka úspešne implementovala vzhľad námorných chronometrov aj v náramkových hodinkách, konkrétne vo vlajkovej kolekcii Marine Chronometer.

Z vrecka na ruku

Ako plynul čas a v dielni priekopníka inovácií vznikali nové a stále prepracovanejšie modely, i tento raz prišiel na trh s úplne novým ponímaním skĺbenia unikátnych technických vlastností a dizajnu. Línia Marine Torpilleur je založená na dizajne starých vreckových hodiniek inšpirovaným vintage morskými chronometrami, no podľa slov výrobcu je táto kolekcia modernejšou a menej formálnou alternatívou k existujúcej rade Marine Chronometer. S túžbou modernizácie a ľahkosti ikonickej rady Marine Chronomatic spoločnosť Ulysse Nardin predstavila radu Marine Torpilleur s premysleným faceliftom, ktorý oživuje symbolickú morskú kolekciu značky.

S túžbou modernizácie a vnesenia akejsi „ľahkosti“ ikonickej línii Marine Chronomatic spoločnosť Ulysse Nardin predstavila líniu Marine Torpilleur s premysleným faceliftom, ktorý oživuje symbolickú morskú kolekciu značky.

Skryté čísla

Torpilleur je francúzsky termín pre „torpédoborec“, čiže malú agilnú vojnovú loď, ktorá sa vyznačuje ľahkosťou a presnosťou – práve tak, ako hodinky nesúce toto označenie. Kolekcia sa vyhotovuje v 42 mm puzdre (pre porovnanie: Marine Chronometer kolekcia má puzdro veľkosti 43 mm). Rozdiel 1 mm a najmä – odlišný spôsob pohybu – i to tvorí hlavné rozdiely medzi dvoma originálnymi radami. Marine Chronometer sú poháňané kalibrom UN-113, Marine Torpilleur kalibrom UN-118, rýchlosťou 28 800 vibrácií za hodinu s rezervou energie až 60 hodín, ktorý bol kompletne navrhnutý a vyrobený in-house a integruje najnovšie technológie z Ulysse Nardin. Aj preto je spoločnosť na tento model právom hrdá.

Na obale záleží

Ciferník hodiniek (42 mm) je z 18-karátového ružového zlata a je chránený zafírovým krištáľovým sklom. Tento výkonný časový doplnok s kremíkovou technológiou chronometra, poháňaný samonavíjacím kalibrom UN-118, je odolný voči vode až do 50 metrov a poskytuje 60-hodinovú rezervu energie. Náramok je vytvorený z kaučuku s preklápacou sponou. Má čierny ciferník a súčasťou je certifikácia chronometra C.O.S.C.

Preskúmajte celú ponuku hodiniek Ulysse Nardin dostupnú v predajni Sheron TU.