+421 2 54 64 78 52

Zažila som ikonický Paríž: Neopakovateľné spomienky na Roland Garros

Vždy sa mi zachveje srdce, keď sa povie Paríž. Nie je to iba umením, architektúrou, kultúrou, je to pre mňa kombinácia očarujúceho a ikonického.  

Tohtoročný tenisový turnaj Roland Garros v Paríži bude mať zrejme podobný scenár, ako minuloročný, ktorý sa uskutočnil iba pred obmedzenou diváckou kulisou, navyše za prísnych hygienických opatrení a s rôznymi obmedzeniami či posunmi. V roku 2019 sa grandslam  uskutočnil v plnom nasadení, a keďže som ho sledovala z bezprostrednej blízkosti, moje spomienky sú o to intenzívnejšie.

Je úžasné na vlastnej koži zažiť jednu z najsledovanejších udalostí celosvetového rozmeru na základe osobného pozvania Rolexu. French Open predstavuje jeden z najvýznamnejších turnajov tzv. veľkej štvorky hraný na antukových dvorcoch a je považovaný za fyzicky najnáročnejší tenisový turnaj sveta. 

Ako je už zvykom, koná sa na 8 hektároch areálu Stade Roland Garros susediacom s Boulogneským lesíkom, ktorý v sebe ukrýva niekoľko kurtov a najväčší z nich je až pre 15 tisíc divákov. Rok 2019 bol aj posledným rokom, v ktorom na žiadnom tenisovom kurte nebola strecha.


Helena Krasňanská s manželom Romanom.

Spoločne s manželom sme z bezprostrednej  blízkosti sledovali dvojhry najlepších tenisových hráčov sveta. Pamätám si, ako hrala Serena Williamsová s krajankou Sofiou Keninovou, ktorá čistými a hlbokými údermi dovŕšila víťazstvo nad vtedajšou držiteľkou niekoľkých grandslamových titulov.

Obrovský zážitok bolo sledovať aj Rafaela Nadala, ktorý predviedol doslova majstrovské zobrazenie. Španielove emócie prúdili celým areálom, a vtedajším 12. turnajovým titulom sa jeho pôsobenie v Paríži stalo samostatnou triedou. Žiadny hráč totiž predtým nezískal tucet trofejí, čím sa stal prvým, kto vôbec tento úspech dosiahol. Prvenstvo obhájil aj v roku 2020 a jeho rekordných 13 trofeji znamená najvyšší počet titulov vo dvojhre jediného grandslamu. 


Björn Borg je výnimočná tenisová osobnosť a také bolo aj stretnutie s ním.

Spoločnosť Rolex, ktorá presahuje materiálnu hodnotu a nadobúda osobný význam, má  špeciálny vzťah s organizátormi Roland Garros a je aj oficiálnou časomierou tohto turnaja. Bolo vskutku pôsobivé prežívať túto vzrušujúcu udalosť pod krídlami Rolexu, ktorý do svojej VIP zóny pozval niekoľko zaujímavých a čestných hostí.

Jedným z nich bol aj Björn Borg, ktorý žiaril na antuke Roland Garros v rokoch 1967 až 1981, kedy si pripísal šesť titulov vo dvojhre. Spoločne obedovať a rozprávať sa s tak skvelým mužom, ktorý za svoju kariéru svojou vyrovnanosťou získal viacero ocenení a bol aj dvakrát svetovou jednotkou, je nezabudnuteľný zážitok. S nadšením sme spomínali na jeho obojručný bekhend a športové výkony, ktoré sme mali možnosť onoho času ako tínedžeri sledovať iba z prenosov rakúskej televízie.

Všetky tieto emócie umocnili môj doterajší vzťah k Parížu. Nie je to už iba umením, kultúrou architektúrou či kulinárstvom v kúzelných uličkách. Je to kombinácia očarujúceho, moderného a ikonického…

V areáli Roland Garros so zástupcom Rolexu Stefanom Erardom.
 

Helena Krasňanská, majiteľka klenotníctva Sheron