+421 2 54 64 78 52 English

Dejiny Chopardu začal písať syn farmára. Sú plné nápaditosti, krásy a odvahy

Na začiatku bol splnený sen výrazne talentovaného mladíka. História Chopardu ale poníma viacero mien.

Louis-Ulysse Chopard (1836-1915), syn farmára zo Sonvilieru, si vo svojich 24 rokoch rýchlo podmanil Švajčiarsko a následne aj svet. Hodinársky remeselník vytvoril umelecké diela s inovatívnym dizajnom, ktoré mu na začiatku pomohli exportovať do takých slávnych miest ako napr. dvor ruského cára Mikuláša II.

Vlastnosti ako precíznosť a spoľahlivosť boli veľmi vyhľadávanými atribútmi hodiniek, ktoré siahali až do 19. storočia. Pomocou jedinečných chronometrov a vreckových hodiniek sa Louis-Ulysse Chopard zameral na splnenie a prekročenie týchto „želaní“.

Nápady, s ktorými Chopard v 19. storočí prišiel

Chopard si vďaka svojim vynikajúcim časomeračom vytvoril reputáciu spoľahlivých a vysoko kvalitných hodiniek. Od začiatku získal dve veľmi prestížne provízie a stal sa oficiálnym dodávateľom hodiniek pre «Tir Fédéral» a Švajčiarsku železničnú spoločnosť.

Louis-Ulysse Chopard odcestoval do Ruska, pričom postupne prešiel cez Poľsko, Maďarsko a pobaltské štáty. Zaujímavosťou je, že ruský cár Mikuláš II. bol jedným z jeho klientov. Začal tiež podnikať s mnohými škandinávskymi maloobchodníkmi, ktorí si sami označili jeho hodinky. Hodinky Chopard tak prenikli na medzinárodný trh.

Louis-Ulysse Chopard – foto: chopard.com

Sonvilier: Podstata švajčiarskej výroby hodiniek

V spoločnosti Sonvilier, rovnako ako v celom švajčiarskom regióne Jura, miestni poľnohospodári navyšovali svoje skromné ​​zimné príjmy zostrojovaním hodiniek podľa osvedčeného zvyku. Zvyku, podľa ktorého sú hodinárske výrobné úlohy rozdelené medzi malé nezávislé a špecializované jednotky. Súčiastky by sa potom zhromaždili – v prípade Chopardu samotným majstrom hodiniek – a potom sa zhromaždili a doladili do finálneho výrobku.

Od švajčiarskej Jury až po Ženevu

Paul-Louis Chopard (1859-1940), syn Louisa-Ulyssa, prevzal opraty spoločnosti v roku 1915 a otvoril pobočku v neďalekom priemyselnom meste La-Chaux- de-Fonds, ktoré by sa neskôr stalo sídlom spoločnosti. O niekoľko rokov neskôr, v roku 1937, presťahoval spoločnosť do medzinárodného hodinárskeho a obchodného centra v Ženeve.

Paul-André Chopard (1898-1968), syn Paula-Louisa, prevzal kontrolu nad značkou od svojho otca v roku 1943. Povojnové obdobie sa ukázalo ako náročné a spoločnosť, ktorá dovtedy zamestnávala iba päť zamestnancov, zaznamenala pokles. V 60. rokoch začal Paul-André uvažovať o predaji svojej spoločnosti, pretože nikto z jeho synov nemal ambíciu pokračovať v jeho šľapajach.

Karl Scheufele a prevzatie Chopardu

V tomto období sa v nemeckom Pforzheime usiloval Karl-Scheufele III., zlatník a hodinár z rodiny podnikateľov, o rozvoj vlastnej klenotníckej a hodinárskej spoločnosti ESZEHA. Spoliehal sa na dodávateľov svojich hodinkových strojčekov a uvažoval o spolupráci s švajčiarskou manufaktúrou.

S prihliadnutím na tento cieľ uverejnil inzerát v novinách a vydal sa do Ženevy, aby spoznal potenciálnych zákazníkov. Posledný deň svojej cesty kontaktoval meno zo svojho zoznamu – stretol sa s Paulom-Andrém Chopardom. Karl Scheufele od toho okamihu vedel, že je to na dobrej ceste; o tridsať minút neskôr bola dohoda na svete.

Karl-Scheufele III. – foto: chopard.com

Karl Scheufele III. a jeho manželka Karin

V roku 1957 sa mladý Karl oženil s Karin Rufovou. Jej otec, Fritz Ruf, bol dynamický podnikateľ a preukázal, že je kľúčovým podporovateľom pri budovaní úspechu mladého páru.

Získanie manufaktúry ponúklo zlatníkom z Pforzheimu príležitosť preniknúť do uzavretého okruhu významných švajčiarskych hodinárov. Vďaka obchodnému dôvtipu a vášni pre cestovanie, ktorú zdedil po svojom otcovi a starom otcovi, Karl Scheufele III vytrhol značku Chopard z letargie a vybudoval si vlastný úchvatný svet.

Dedičia rodiny Scheufelovcov

Chopard je jednou z posledných rodinných hodinárskych a klenotníckych spoločností. Od 80. rokov 20. storočia sa v spoločnosti aktívne podieľali deti Karl a jeho deti Karin Caroline a Karl-Friedrich. Caroline a Karl-Friedrich sú súčasnými prezidentmi spoločnosti.

Každý má v rámci Chopardu vlastnú agendu, resp. zodpovednosť: Caroline Scheufele, ktorá je zodpovedná za dámske kolekcie, vyvinula sekciu šperkov a neskôr oddelenie ponúkajúce šperky najvyššej kvality, zatiaľ čo jej brat Karl-Friedrich, ktorý má na starosti kolekcie pre mužov, vyvinul športové hodinky v 80. rokoch a manufaktúru vo švajčiarskej obci Fleurier (tá patrí od 2009 pod Val-de-Travers, pozn.).

(zdroj: chopard.com)